KULLANILAN AĞAÇ
Sapelli ağacı Orta ve Batı Afrika’da yetişen maun cinsi ağaçlara yakın akraba olan bir ağaç türüdür.
Batı ve Doğu Afrika, Kamerun Zaire ve Uganda da yetişir. Sapelli ağacının boyu 45 metreyi bulmaktadır. Öz odunu koyu kırmızımsı kahverengindedir. Sapelli kereste sert olmasına karşılık el aletleri ve makinelerle kolay işlenir. Sapelli kereste az çeker, az çatlar en iyi boyanan kerestelerdendir ve iyi verniklenebilir. Sapelii kereste böcekler ve mikroorganizmalar tarafından kolay zarar verilemez. Sapelli kereste iyi çivileme ve yapıştırılma özelliğine sahiptir. Sapelli kereste çok değişik amaçlarda kullanılabilecek üstün özellikleri vardır. Sapelli kereste oyma ve tornada başarılı sonuçlar verir. Dekoratif üst yüzey kaplamalarında , mobilya, parke, binaların iç ve dış kısımlarında kullanılır.
KULLANILAN SELÜLOZİK VERNİK
Nitroselüloz, reçine ve yumuşatıcı gibi katman yapma özelliğine sahip gereçlerle inceltici ve eritici sıvılardan oluşan bir vernik çeşididir. Fiziksel kuruma yapar ve katman yapama oranı %25-35 arasındadır. Değişik türleri vardır. Çabuk kurur. Tırnak kalınlığında esnek bir katman yapar. Isıya dayanıklı ve erime derecesi yüksektir. Çeşitli eritici sıvılar eritici olarak kullanılırken bu eriticiler genel olarak selülozik tiner olarak piyasaya sürülür ve kullanılır. Vernik sürme yöntemlerinin hepsi ile uygulanabilir. Normal ortamlarda ( 20 C sıcaklık ve %65 nem) 20 dakikada kurur. Ancak yapısındaki reçine oranı, havanın sıcaklığı ve nem oranı kuruma süresinin daha uzun olmasına sebep olabilir.
Selülozik verniklerin; Dolgu verniği, Işıktan koruyucu astar verniği, Parlak vernik, Mat vernik gibi çeşitleri vardır. Yüzey uygulamalarında önce dolgu verniği kullanılır ve dolgu katmanı kuruduktan sonra yüzey zımparalanarak son kat olarak parlak veya mat vernik uygulaması yapılır.